De VVNH (De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen) waarschuwt voor stijgende prijzen van hout- en plaatmateriaal in het komende half jaar. De hoofdoorzaak is een bijzondere marktsituatie. De onderliggende oorzaak is de wereldwijde Corona-pandemie waardoor de productiecapaciteit flink teruggeschroefd is.


Nog een reden zijn de heffingen van de USA op Canadees hout. Door deze heffingen richtten zowel de Chinese- als Amerikaanse handelaren zich vanaf mei 2020 op de Europese zagerijen. De Europese houtprijzen zijn voor hen extra aantrekkelijk en vervolgens zijn ze voornamelijk in Duitsland gaan inkopen. Ook de containers zijn duurder geworden door een stijging van de tarieven van containers uit het Verre Oosten naar Europa vanaf begin dit jaar.


Prijsdaling USA

Nu het prijsniveau in de USA een daling laat zien is het de vraag hoe Duitse zagerijen hierop reageren. Een scenarion is dat de beschikbaarheid voor Europa weer toeneemt, mocht dit gebeuren dan zijn de schattingen dat dit rond Q4 2021 merkbaar wordt.


Paul van den Heuvel, directeur VVNH: ‘De actuele marktsituatie plaatst de sector voor een bijzondere uitdaging. De leden van de VVNH kunnen hun vaste klanten echter tot op heden nog naar behoren beleveren. Daarnaast groeit er, zoals Gert Jan Nabuurs hoogleraar WUR onlangs publiceerde, in het Europese bos jaarlijks 1 miljard m3 bij. Hiervan wordt 600 miljoen m3 geoogst terwijl er voor 300.000 houtbouwwoningen ca. 15 miljoen m3 nodig is. De verwachting is dat de balans tussen vraag en aanbod zeker weer zal terugkeren.’


Voorraden blijven laag

Ondanks dat in Scandinavië momenteel een recordproductie wordt gedraaid blijven de voorraden laag. Dit komt omdat het zo snel verkocht wordt, het effect op de prijs hiervan zal variëren maar prijsverhogingen van 45% zijn al geconstateerd. De voorraden van hout blijven dus historisch laag, dit heeft ook invloed op de vraag naar pallets, gebruikte pallets en de inkoopprijzen hiervan.


Wij houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen via onze nieuwspagina op www.ankerpallets.nl, facebook en linkedin

Bel ons Mail